January 7, 2009

The Phrase : "Single Is Better,Couple Is Trouble"

"single is better,couple is trouble"

ayat ni betul2 menarik perhatian aku. . kenapa?sebab ramai sangat wanita2 dan budak perempuan yang aku tengok sekarang ni kat myspace sibuk2 tulis ayat nih. . kononnya bercinta dan berpasangan tuh susah,banyak masalah,leceh,terkongkong dan sebagainya. .tapi,perkataan 'couple' membawa maksud berpasangan,disatukan,disambung,atau suami isteri. . .bukannya 'bercinta'. . .
cinta itu perasaan. . bercinta itu berkongsi perasaan cinta tersebut. . .dan berpasangan membawa maksud bersama,disatukan,dan tidak berkaitan langsung dengan soal perasaan. .mungkin ada yang tidak bersetuju dengan perkara ni. . jadi,cuba fikirkan. . anda dijadikan secara ber'couple' atau berpasangan dalam kerja yang anda lakukan. . .ada kaitan dengan perasaan cinta?tidak sama sekali. . .oleh yang demikian,kalau anda betul2 rasa bercinta itu leceh,susah,dan sebagainya,ayat di atas patut ditukar kepada. . .

"single is better,love is trouble"

dan anda akan tahu yang sebenarnya anda sekali lagi silap. . .cinta membawa maksud yang luas. . .cinta boleh menjadi cinta pada Tuhan,cinta pada orang tua kita,cinta pada saudara,cinta pada sesama makhluk,dan mana-mana yang sesubjek dengannya. . .andai kata ber'couple' memang leceh,susah dan sebagainya. . .apa akan jadi andai anda hidup seorang diri dalam dunia ni?tiada suami/isteri?tiada siapa yang akan menjaga anda apabila tiada lagi keluarga di sisi anda?rakan2?tak mungkin. . mereka juga ada banyak masalah dan urusan sendiri yang perlu diselesaikan. . .dan takkan ada lagi makhluk bernama manusia andai tiada yang berpasangan lagi atas muka bumi ini. . .kerana tiada yang mampu melahirkan zuriat tanpa pasangan. . .

'trouble' yang sebenar datang dari diri kita sendiri,peredaran masa,kerana pelbagai pilihan yang kita buat setiap ketika,dan kerana takdir dan ujian Tuhan. . .bukan kerana subjek yang terlampau spesifik mahupun umum seperti 'couple'. . .sekali lagi,andai betul anda rasa 'couple' itu leceh,susah dan sebagainya. . .tukar ayat di atas menjadi. . .

"single is better,couple is trouble,because of myself,because of time,fate,and also choices that i made and take every moment in mylife"

jadi,jangan sempitkan fikiran anda. . .

---

8 comments:

heqing said...

i totally agree wif u....
love....
so many kind of love in tis world as u listed out....
so its nt "trouble"....
if we dun hav love....
hw we gonna 2 live in tis world?
sometimes is we think too much abt it....
so its lik trouble 4 us...
bt its act nt....

me as de Taiwan Buddhist Tzu Chi Foundation (Malaysia)'s Tzu Chi Collegiate Youth.....
hav learn abt many things wen i last participated in de camp tat organised by Tzu Chi Foundation...
esp love....
a big love giv 2 all de needies in tis world...
so hw wonderful is love...
so its sure nt a trouble....
^^

p/S: too long d...hehe....

heqing said...

sry...
correction....
is de Great Love...
de msg and spirit promoted by de Tzu Chi Collegiate Youth....

fakhruddin said...

err...this one..
i don't have many to talk about
i'm not sure about this
for me, i think...
couple won't give us trouble
if we know how to control the
situation and emotional...
this is my opinion...
i'm just saying it...

but whoever we are...
we still human
tak boleh lari dari masalah

miss keropok lekor said...

YUP.

I STUJU sangat DGN you.

Ayat u sangat betul dan sangat matang.

enjoy bace kamu punye.

:)

-xarmx- said...

to heqing ..
well,tht is long. . =]
but anyway,thnx for droppin by. . =]
yup2,love is wonderful . .
not bcause its beatifull n happy. .
but it also got sadness,pain n tears in it. .
owh,ive learned all this from my xprienced. . =]

to kudin. .
hehe. .
thnx allso for droppin by too. . =]
yup2,manusia xboleh lari dari masalah. .
n love is not a cause of problem. .

---

-xarmx- said...

owh,xprasan pulak umihamira kat cniyh. . .=]
anyway,thnx for reading my post too. . ^^,
yup2,thanx so much for d compliment. .really2 appreciate it. .
love is not d cause of a problm tht we had each day. .
it is nothing to do with it. .

=]

fantaghiro said...

heyy.
"jangan sempitkan fikiran anda??"
wow. ayat ko mmg menarik perhatian ak..
mcm post ni ko bwt sbb statement ak tu jek.
msg2 ade opinion sendiri.
so ko tak bole ckp cmtu coz ade org lain pk tak same ngn ko..
mcm ak.

-xarmx- said...

haha
bukn sbb statement ko jerk. .
but statement org leyn yg byk aku jmp. .
owh,yup2,jgn sempitkan fikiran anda. .
n tntg kapel. .
couple xbwk mslh. .
org yg buat mslh ms kapel. .

n anyway,stick 2 ur thinking if u feel it is right. . =]

---