October 5, 2009

Buatmu Nadia Khamis

sebenarnya, apa yang aku tulis kat bawah ni nak dipost sebagai komen ke satu post kt blog yang zulbrodon recommendkn kpd lelaki utk dibaca..tapi memandangkan da terlebih panjang..( characters allowed as comments = 4096 / yang aku tulis = 5296 ) haha..so aku bagi link jela kepada beliau utk baca, samada dia baca atau tidak, itu terserah dia..:) aku da jalankan tugas aku sebagai pengkomen dan pembaca..XD

cheers..

=====================================================================

assalamualaikum...first of all, aku nk kata yg cukup lengkap apa yg anda komen psl lelaki...:) congrats sbb dpt experience mcm ni...tp cuba try baca balik through the whole post..mcm ada berat sebelah..ini just pndapat aku, xlebih, xkurang...tp aku rasa mcm apa yg anda tulis ni mcm ikut perasaan..maybe, just maybe...sbb aku pn sama kadang2, tulis post ikut perasaan, pstu xsedar..sbb apa? sbb kau statekn kt cni, most of the guys out there now are just the same, and the condition of having a relationship with them are mainly manipulated by their ego..kat situ..betul ko ckp, xsume laki yg pangai cm yg ko pnah dpt, smp 2-3 taun tgantung xbertali rapia..aku pn sama pnah kena cmtu...tggu 2 tahun, mcm kapel, bila jumpa,"awak, sy da ada dia ni sbnarnya..sory.."wah...terbaik betul! then selama tu aku take care psl dia...siap nangis2 mcm org mati bini psl dia, psl sakit dia, just utk suka2 la..jgn labelkan lelaki macam tu je..aku xcakap laki betul..dan aku xcakap laki salah, begitu jugak dengan wanita..aku xcakap lelaki baik, begitu jugak dgn perempuan..masing2 ada kelemahan dan kelebihan sendiri..main thing in relationship,yg aku rasa susah nk dpt..chemistry..relationship gunanya utk melengkapkan..apa yg kita xde, mungkin teman kita ada..klau kapel, tp xreti nak paham keadaan org, xguna gak..and psl nk manja2, pstu mrajuk..bnd ni mmg btul, tgk pada lelaki...klau dia jenis melayan, ok la tu..tp kena dia ni jnis cold, serious s#it je memanjang, susa la kot..main point kat sini, jgn anggap sume laki same, or almost sama..sbb xkn ada 1 manusia pn kat dunia ni yg serupa, zahir dan batin..yep, lelaki suka diam bila dia tgh tensi..sbb sllunya ego akan kontrol dia masa dia tgh marah..tp aku stress kn lagi kt sini, xsemua mcm tu..dan xsume laki kuat melenting..sbb apa, prasaan marah ni sbnrnya memenatkan..xtau la klau mmg dari kecik tabiat dia mmg nk melenting je xtntu pasal, xleh nk kata apa...itu sbb environmental effect yg dia kena sejak kecik yg buat dia mcm tu..


oh, paling aku xsetuju, bila anda kata laki xpernah nk appreciate teman diorang aka wanita..woah, berat statement tu..klau betul laki xpernah appreciate wanita, kenapa ada yg smp da kawin kekal ke mati? kenapa ada yang sanggup temankan bini even bini suh kawin lain psl dia sakit tenat? sbb tu aku ckp, xsume laki mcm yg ko pnah dpt or experience with..manusia takkan sama even secubit pun dari rohani diorang dgn yg lainnya..aku xmenentang buah fikiran anda..tapi pls, consider those points fair and square, not by affecting them with heart feeling and such..aku ckp cmni, sbb aku sndiri asek kena tinggal ngn gf aku..maybe sbb aku ni xckup lgkap utk taste dia..bila tya pesal break, sbb diorang xlayak utk aku..oh great..lelaki itu manusia, wanita itu manusia, masing2 ada kelemahan dan kelebihan yang kita susah nk nampak, nk jangka, dan kadang2 xpatut ada pun pada diri masing2..dan psl women are weak, and lelaki yg kuat, protective, pemimpin, bla bla bla..mmg betul pendapat ko bahawa statement kat atas ni salah..aku setuju, lelaki kalau xde wanita dalam idup dia, xkn jadi pemimpin yang berjaya..sebab wanita tu pelengkap..begitu jugak dengan wanita..klau xde lelaki, wanita takkan bahagia macam yg dia sangka, sbb lelaki tu pelengkap..wanita itu diciptakan dari tulang rusuk kiri nabi adam a.s...dan dari situ kita da nmpk, lelaki perlukan wanita utk lengkapkan diri, dan wanita perlukan lelaki utk lengkapkan diri..mak aku selalu mmbebel, kata kalau xkawin dulu lagi bagus bila aku ngn adik2 aku buat peel, ngn abah aku lagi..bila tensi, mmg akan ckp cmtu, tp bila bahagia, xkn tepikir langsung..so dlm relationshop, be considerate with each other..and get along with each other fully..(mcm bersepah2 english aku dlm ni)haha..take things lightly, not as big and heavy like statue of liberty..

"It's just that bukan pandangan aku yang salah, cuma
korang belum nampak dan faham apa yang aku dah faham. This based on personal experiences and
also from my beloved friends' which also means dalam survey ni kita dah jumpa banyak laki yang jenis
perangainya lebih kurang sama."

kalau anda kata yg ni just pandangan anda, mmg aku accept 100%..tapi anda kata yg wanita2 lain xexperience lagi bnd ni..oh, come on..one more, pangai yg lebih kurang sama? mcm yg aku kata, apa yg kita nmpk, xselalunya mcm apa yg sbnrnya or yg kita expect..klau x, xde la pepatah dont judge a book by its cover..sorry la, psl komen aku ni bersepah2..ntah2 ko xbaca pun..tu aku xtau..terserah anda..:)
psl senyap dan dalam hati, lu pikir apa macha..lol, itu kn mmg lumrah manusia..perempuan pn sama..kt lua ok, dlm hati menyumpah seranah..so dua2 sama je....dua2 salah, dua2 betul..ok, summary..haha..main point aku nk stresskan, jgn expect every person in this world have the same negative and positive value like what you've experienced..dan xsepatutnya lelaki dan wanita tu dibeza2kan dngan siapa salah, siapa betul..men are from mars, women are from venus..wth, both of them are from the heaven, and brought down to earth by their own mistake..nampak?lelaki dan wanita sama..sepatutnya, consider lelaki dan perempuan dari segi kelebihan dan kekurangan masing2, bukan dari siapa betul, dan siapa salah..:)

btw, aku suka post kau..^^,

cheers..have a good day..

assalamualaikum..

====================================================================

6 comments:

fakhruddin said...

wow wow wow, aku baca post nadia and post ko. aku setuju dengan ko. aku pun dah komen kat inbox dia tadi sebelum baca blog ko. g usha. huhu.

aku rasa macam dia tu tak berapa cukup makan garam je. heh

fakhruddin said...

dan aku rasa macam nak komen lagi je. hehehe

chocobi|x| said...

haha...
g komen lg..XD
alright bro..
oh, btw, nk pic aku ngn azrai tu...XDD

---

fakhruddin said...

ko pun komen la jugak. meh kita tolong dia tentang persepsi lelaki pulak

chocobi|x| said...

haha...
karang2 la..
asgnmnt tgh byk..XD

---

fariza_ija said...

yeah bebeh..i da bace due2 blog skali..4 me..mmg gurl tu nga wt blog tu time die nga sakit ati kot..huhu..
bile bce due2 blog..i like urs better..hahaha~