January 20, 2009

Aku, Qadir Dan Timbalan Naib Canselor.

Selasa. insiden mnarik yang tidak pernah sekali pun lagi terjadi pada aku sepanjang aku belajar di uniten tercinta ini.
semuanya bermula bila aku balik dari kelas kimia yang agak ceria hari ini, sampai pada pintu lif,masuk dan turun ke tingkat 2 untuk mengambil tiket final exam yang hanya sekadar berada di pinggiran masa saja,namun kerana kelambatan akak yang jaga kaunter dan juga aku yang jalan berlenggang kangkung saja,akirnya terlepas lif yang dinaiki peah dan rakan-rakan.

terpaksa ambil lif lagi 1 pula. selamat,azim ada dalam lif itu rupa-rupanya. kami bersembang,berdiskusi demi masa yang beberapa saat saja percuma. lif berhenti,aku turun tanpa segan dan silu bersama azim.


"laa,nih tingkat 1. sengal gile."


aku masuk semula ke dalam lif,tapi sekali lagi cuai kerana lif tersebut naik,bukannya turun. dan terpaksa aku terima dengan redha apabila lif tersebut berhenti di tingkat 2 semula.


"eh,peah! ko pegi mane nih? bukan ko da turun ke?"


"aku tertinggal barang r, sibok dgn tiket je."


dan lagi sekali aku cuai,terlupa tekan butang 'G'. lif naik ke tingkat 3,dan disinilah bermulanya drama 10 minit arahan Takdir. seorang lelaki berumur,tidak pula aku kenal atau pernah lihat masuk ke dalam lif bersama aku dengan peah.


"kamu ni student ke?pelajar ke?atau pelawat?"


"err. saya student. kenapa?"

"macam mana sy nak tau kamu plwat atau peljar? mana ID kamu? kenapa xpkai?"


dari hujung rambut sampai hujung kaki beliau memerhatikan aku. keningnya berkerut-kerut. peah tiba-tiba hilang dari dalam lif tersebut.


"ah sudah. aku nak kene saman ke? tapi bro nih xpkai uniform polisi uniten pon."



takut betul aku. dengan tak semena-mena aku kena tahan macam ini. sudahlah pagi tadi ponteng kelas calculus.


"kamu dah la pakai selipar jamban. ini bukan pakaian pergi kuliah. mana ID kamu?"

"err. nih. saya nak pkai,tapi tadi sebab rushing sgt,terlupa pakai."


aku cuba pakai, tapi lanyat tiada pula, jadi terpaksalah aku sangkutkan saja pada baju.


"ini bukan cara pakai ID yang sbnar. kamu tak tau nak pakai ke? mane tali lanyat kamu? mana boleh sangkut2 macam nih je. bagi sini ID kamu. ikut saya."


argh,tidak! aku nak kene saman ke? aku nk kene tulis surat aku salah ke? bro nih siapa? die nak buat pe? macam-macam idea dan buah fikiran datang dalam kepala aku. ah,lantak la. . .


"eh,kader. weyh,follow aku jap. bro nih nk sman aku kot. temankan aku."

"haa,kamu student juga?" bro tersebut bertanya pada kader.

"a`ah. err. "

"kamu pun sama,pkai slipar jamban saja. owh,plajar foundation. kamu berdua tak boleh buat masalh macam ini. mana peraturan dan disiplin kamu? sudah,ikut saya."


alih2,rupa2nya beliau hendak aku membeli lanyat baru saja. oleh kerana aku ini sudah tiada rupa student,dengan selipar jamban saja,kena la tahan ID sampai beli lanyat baru. ilang RM3.50 aku nak buat beli telur bungkus bungkus dengan nasi putih kat Jr. Foodcourt. hatta,semasa mengambil lanyat baru daripada bro yang jaga kaunter berkaitan, aku yang masih dengan penuh tanda tanya,bertanya dengan selamber.


"sape die tuh bang?"

"laa,xknl ke? student kn?"

"yela,sy baru lagi. bukan kenal sgt pun."

"owh,klau nak tawu,tu la timbalan naib canselor. die memang bad mood skit hari nih. klau jumpa die, ko selit la mne2,jangan bagi die nampak ko. da bape orang rini die tarik bwk g sini. abang pun kena sound skali tadi."


aku tercengang.

TIMBALAN NAIB CANSELOR ?!

tanpa toleh kiri, kanan atau belakang,terus saja aku angkat kaki dari situ. tidak ingin aku kembali menatap wajah orang tua itu yang macam hendak makan orang saja. apapun, terima kasih, Qadir, sebab tolong hantar dan temankan aku masa kena cekup dengan vice canselor sebab tak pakai ID tadi. sengal betul. kesian ko kader, tak pasal-pasal kena ikut sekali.

moral : disiplin anda di mana? di otak? di hati? atau dipraktikkan?

10 comments:

fafaz said...

hahaha..
kene ngn timbln naeb counselor..
tu r..
peraturan ade dimana2..
sekali tersilap,buruk pdhnyer..
so,
patuhilah peraturan..
demi kslamatan anda..
p/s:pesanan penaja..
muahahahaha...

:P

arm said...

haha.
sy nak anda jadi penaja iklan tv 15 boleyh?

huu,ntah cmne leyh sngkut lak
siot tul.

hehe,anyway,thnx 4 dropping by.

^^,

---

heqing said...

wat????
u met vice canselor???
wow....
den kene pulak.....
aiya....
2day is ur luckiest day ever....

arm said...

haha.
heqing.
dun make me laugh til my lungs out.

haha.

lucky?

if lucky then y ive lost my 3.50rm for tht stupid lanyat.
huu
my tlur bungkus.
i miss u.

haha

---

heqing said...

hahahaha....
sry...
4gt to put sth in front and after the word....
is "luckiest"
=P

bt stil lucky wat....
who'll meet vice canselor in tis kind of situation wor?
only u & ur fren....
^^

arm said...

haha
because we are the "vvip" student

haha

---

heqing said...

"vvip"????
kakakakaka.....
i totally agree wif tat....
XD

miss keropok lekor said...

hahahahha.
klaka cite u.
hahahahha

lawak.

tapi best la jugak
enjoy je bace,
hehe

fakhruddin said...

la ko tak cakap pun jumpa
vice chansellor
lain kali bagitau aku
boleh aku suruh ko sampaikan
salam aku kat dia
haha =p

(aku tak tau pun muka dia macam mana.
ada rupa macam hero dalam movie twilight tak? kahkahkah...)

:::: said...

to heqing.
haha.
then u hve to obey to my orders.
i'm 'vvip' now.
haha.
go eat carrot.

to umihamira.
hehe,glad u enjoy it.
^^,
thnx 4 droppin by 2.
but d incident is really stupid la.
i really2 dun want to faced it again.
hehe

to kudin.
haha,muke cam hero twilight mndernyer.
da tua dowl.
agpn bukn vice canselor la.
timbalan vice canselor.
kire vice vice canselor.

=]

anyway.

THANKS ALL FOR DROPPING BY
(^^, )